Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Irányítószám: 1053 Budapest V. kerülete

2010.02.15. 17:29 tuum

 Pest legpatinánsabb kerületében vagyunk. Parlament és Bazilika, Vígadó, minisztériumok és paloták. Váci utca.

            A hajdani Tőzsdepalota, a közelmúltig a Magyar Televízió székháza volt. Ma üresen áll. És nincs egyedül. Sokak szrint a belváros egy kihalt település, köszönve annak, hogy az államapparátus irodái igen nagy teret foglalnak el. A Rogán Antal vezette kerület a jövő V(.)árosát álmodta meg. A Kecskeméti utca immár egy éve elzárt a forgalom elől, csakúgy mint a környék utcái. Díszburkolatot és nagyobb járófelületet kapnak.

            Ha túristaként Pesten járunk, a híres Váci utcát nem lehet kihagyni. Esténként külföldiek zöme népesíti be, itt igazán ritkaság számba megy ilyenkor a magyar szó. Télen forrart bor, nyáron nyitott kerthelyiségek, cigányzene és Brams magyar táncai. Még az aluljáróban is. A Szent Mihály templom a Váci utcából nyílik. Egykor a domonkosok rendháza, ma a Congregatio Iesu apácái népesítik be a templom melletti kolostort. Rövid időre a pálosoknak is otthont adott. Az egyik szomszéd utcából lettek átköltöztetve ide. A bölcs magyar király központi papneveldét szeretett volna létesíteni Pesten, és megfelelő helyet keresett. Talált is, a pálosok központi monostorát. Az épületet azóta is a kispapok lakják. Az egykori pálos templom az Egyetem tér és a Papnövelde utca sarkán áll. A papneveldében pálos emlék a híres Pálos könyvtár, melynek nem csak kötetei de berendezése is értékes. Az egyetemi templom pálos emléke a főoltár Mária képe, a cestowai Szüzet ábrázoló kép másolata. A város szívében vagyunk, mégis a szmog, hang és fényzavarból a szerencsés bejutó semmit sem észlel a papnevelde keregőjében levő kertben. A kvadratúra Mária kútja körül májusban a kispapok a lorettói litániát imádkozzák.

            A Váci utca közepén cirill nyelvű felirat közli velünk, hogy a háromeletes épület nem más, mint a Szerb Pravoszláv Egyház parokiája. Hej, mikor lesz magyar katolikus egyházunknak ekkora plébániája a belgrádi Teraziján? Az épület udvarán, a Szerb utcából közelíthető meg a szerb templom. A belépő 100 forint, de a parókus elengedi a megfizetését, amikor megtudja, hogy honfitársak vagyunk. Pacsér, ugye ismerős? - kérdezi, mert ő meg ott született.

            A Szabadság híd pesti hídfőjénél található Pest legrégibb plébániája, a Nagyboldogasszony templommal. Az apszis és a szentély is a gótika korából való, a főhajó és homlokzat barokk betoldás. Ma Budapest város tulajdona. Beázik, vakolata málik, a tulajdonos nem jó gazda. A közösség vezetője Osztie Zoltán atya, aki egyben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke is. A mintegy 100 méterre, a szintén Szűz Mária mennybemenetele titulussal rendelekző Magyar Ortodox Egyházmegye székesegyházában Magyar István protoierej, a püspöki templom főpapja büszkén mutatja meg Magyar szent Mózes és Szent István király erekjéit. Az egyházmegye magyar, de az Orosz Ortodox Egyházhoz tartozik. A Szabadság híd által ketté szelt Váci utca sarkán a Sapienti Szerzetesi Főiskola épülete található. Szerzetes teológiát oktatnak a ferencesek, bencések és piaristák által alapított fakultáson. Sok a fiatal, vonzza őket a modern teológia. És ha már itt vagyunk a sarkon, érdemes megtekintenük a Ferenciek terén álló templomot is. Míg a monasztikus szerzetesek elvonulnak a világtól, addig a franciskánusok a város központjában telepszenek meg, a nép között. Pesten sem volt másként. Nemrég újították fel a barokk templom falfestményeit. És ha ferences templom, elengedhetetlen egy Szent Antal szobor, kéregetők és gyóntatás a nap bármely szakában. Aki katolikus vallási irodalmat keres, az nemcsak azt de kegy és liturgikus tárgyat is bizonyára is talál a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca sarkán álló épület tucatnyi kegytárgyboltjában.

            Egy egész generáció nőtt úgy fel, hogy a Parlament Dunára eső homlokzatát csak felállványozva láthatta. Az álványokat most az ékszaki homlokzatra helyezték át. A magyar törvénykezés háza egyedülálló Európában. Kőből faragott oroszlánok védik a főbejáratot, csak igazán nagy embereknek nyitják ki. Az egyszerű látogató a XII. kapun juthat be az Országgyűlésbe, előzőleges regisztráció és sorbanállás után. Az Európai Unió állampolgárianak és a magyarul beszélőknek (!) ingyenes. Díszlépcsőház, távolban a parlament elnökének kabinetje, kupolaterem a Szent Koronával. Itt fényképezni csak vaku nélkül lehet. Iparos remeknű: festett ablakok, szőnyegek és szobrok, csillárok és a bársony háza. A hon atyai az egykori alsóházi üléstermet birtokolják, így mi csak a Felsőrendek üléstermét láthatjuk. A Parlament egy kis város: üzletekkel és fodrászattal és mindennel, ami kell - mondja az idegenvezető abban az épületben, melyet őseink adójából építettek fel. Könyvár. Dóri szeme felcsillan. Jólvan, tisztességes ház ez, mondja és megnyugszik.  A főkapuval szemben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Volt olyan miniszter is, aki a Tisztelt Ház és a minisztériumi irodája között is szolgálati autót vett igénybe- beszéli el a városi legenda. Haj, azok a  nagyurak.

            A Szent István Bazilika teljes felújítása alig pár éve készült el. A Szentjobbot őrző kápolna a főoltár mögött, az épület baloldalán közelíthető meg. Puskás Öcsi a legendás focista pedig az altemplomban nyugszik. Aki Pest panorámájára kíváncsi, annak megéri némi pénzt és annál több lépcsőzést áldoznia a Bazilika kupolájáig. Felújított tetőtér, a kupola belsődobja és a kilátás... Nem volt hiábavaló az a lépcsőzés.

http://www.nickodemus.tuum.org/2010_1_pdf/2010_1_31_34_budapest5kerulet.pdf

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest bazilika katolikus irányítószám negyelalászlómárk 2010húsvét papnevelde

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr691760774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása