Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezer (1) vezér (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Zarándokok útjain; Kik a mai világ zarándokai?

2010.08.15. 21:33 tuum

Írta: L@c

  Nyár van és utazunk. Van aki ilyenkor (is) a zarándokutakat részesíti előnyben. Zarándoklat. Igazából a jól ismert zarándokutakkal (és itt rögtön jöhet példának Taizé) több problémám is van:

 Az első, hogy a hangsúly a lehetőségen van. Az elmúlt évtizedekben, vízumkényszerek közepette, viszonylag elég olcsón és egyszerűen (talán ez volt a fontosabb, most már az előző tulajdonság inkább a mérvadó) lehetett bebarangolni Európa nyugati részét: egy kis német-, olasz és franciaországi körutazásra tehettünk szert. Ez a hit nélküli zarándoklat. Paradox, mégis igaz, mégis létezik. Emlékszem, az egyik ismerősöm mennyit „szenvedett”, hogy kedd esténként misére kellett járni. Mert a szervezők a találkozó előtt közösséget szerettek volna kovácsolni, igen ám, csak vezényszóra, az x számú kötelező jelenléttől még nem formálódott meg az a nagyon akart közösség. Felmerül a kérdés, hogy ki kell-e vagy egyáltalán: ki lehet-e szűrni a „gyanús” és kommerc elemeket, akik csak Európát akarnak látni és nem feltétlenül zarándokolni?

Na, de a balkáni jelenlét hozta a formáját Taizében is. Azt beszélik, hogy a balkáni barakkokban (csak nekem furcsa ez a megnevezés???) balkáni hangulat is uralkodott. A magyarországi fiatalok sokkal tisztességesebb, tisztább, stb. szállást kaptak, mint pl. a Délvidékre szakadt társaik.

Egy bé pont: ki fogja megvizsgálni a rátermettséget és alkalmasságot? Elméletileg magam is szerbiai és katolikus és fiatal is vagyok, mégsem voltam azon a buszon, amelyen Szerbia katolikus fiataljai Rómába zarándokoltak. Miben szerbiaibb, katolikusabb és fiatalabb (nos igaz, az már lehet… Mentségemre váljon, hogy kortársak is voltak azért…) az, aki a buszon ült?

          A második nehezményezésem az, hogy ezek a zarándokutak mind pénzfüggőek. Vagyis a zarándoklétet nem élheti át mindenki, nem imádkozhat akárki Jeruzsálemben a Szent Sír templomban, Rómában vagy Taizében, de Fatimában sem, az, akinek nincs rá pénze. Igen, a zarándoklat áldozatokkal, így pénzvállalással is jár. De miért lesz különb az a társam, akinek pénze van? Avagy akkor most a keresztények privilégiumot árulnak? És jaj ne, óhatatlanul is gondolatomba villan Luther doktor, és ahogy viaskodott a búcsúcédulák ellen pont egy római zarándokút „élményének” köszönve.

            Harmadik problémám: az első problémánál említtettem, hogy létezik olyan modell, hogy a zarándokút megkezdése előtt közösséget (próbálnak) kovácsolni a jelentkezőkből. És mi van a nagy utazás után? Semmi. Nincs „utógondozás”. Többet senki senkit sem ismer, mert már nincs motivációja, mert kijutott, vagy nincs aki megszervezze az utótalálkozót?

             Olyat sem hallottam még, hogy úgy, igazából fel lettek volna (a saját életkoruk és bölcsességük szerint) világosítva az emberek, hogy mi is az, ahova mennek, és kihez. Hogy Lourdes nem feltétlenül arról szól, hogy a Szűz Máriát imitáló műanyag-giccs üvegben hozok csodatevő, szentvizet a szomszédasszony reumájára, vagy, hogy nem „Haverok. Buli. Taizé”, hanem szerzetes és közösség, és Roger testvér. Hiányzik a hely szelleme és a szellem helye is, hogy valóban minden és mindenki a helyén legyen.

            Gazdaságiválság van, marad Doroszló. Nincs messze, nincs turisztikai látványosság, nincs a Vatikánból elismert csodálatos gyógyulás, kicsi, de a miénk. Olcsó és elérhető mindenkinek. Luther doktornak is tetszene.

Szólj hozzá!

Címkék: európa kereszténység luther zarándoklat ami még nem

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr382224091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása