Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Nagyszombat

2010.04.03. 09:27 tuum

 Nagyszombaton a Katolikus Egyház Krisztus sírjánál időzik, az ő szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Az oltár megfosztva áll, a szent áldozatot nem mutatják be a nagyszombat éjszakai szentmiséig. A szentáldozás ezen a napon csak a haldoklóknak, szent útravalóként szolgáltatható ki.

A húsvéti vigilia misét sötétedés után kezdi meg az Egyház. A Krisztus feltámadását ünneplő szentmise első a szentmisék között, a liturgiák anyja. 
A papság fehér színű miseruhában végzi a szertartást. A templomban nem gyújtanak fényt addig, míg a húsvéti gyertyával be nem vonulnak. A liturgia a templomon kívül kezdődik, ahol a pap megáldja a tüzet, mellyel a húsvéti gyertyát gyújtja meg. A húsvéti gyertyára keresztet rajzol, Krisztus keresztjére utalva, mely felett és alatt az alfa és ómega görög betűk - a kezdet és a vég jelképei kerülnek, a kereszt belső cikkelyeibe pedig az év. A keresztre 5 darab tömjént szúr, Krisztus 5 sebére utalva. 
A diakónus, vagy a pap kezébe veszi a húsvéti gyertyát, felemeli és így énekli: Krisztus világossága!. A hívek a gyertyáról gyújtják meg gyertyáikat, és így vonulnak be a templomba. A húsvéti gyertyát a szentélyben helyezik el. Ezt követi a Húsvéti örömének, melyet az igeliturgia követ. Ezen a szertartáson 7 olvasmányt olvasnak fel, mely az üdvösségtörténetet vázolja a hívek elé. Ezután felhagzik a Dicsőség, melynek kezdetén minden harang újra megszólal, ahogy az orgona sípjai is. Itt ér véget a csendes gyász. 
A szentleckét követően az evangéliumot olvassák fel. A homiliát követően a keresztség liturgiája következik. A cselekmény a keresztkútnál van. Az Egyház ősi hagyománya, hogy ezen az éjszakán felnőtteknek ünnepélyesen szolgáltatja ki a keresztség (és felnőttek lévén a bérmálást is) szentségét, valamint a már megkereszteltek megújítják keresztelési fogadalmaikat. 
Az eucharisztia liturgiája következik, a szentmise megszokott része.A szentmise végén a feltámadási körmenet következik.
 
A zsidóság sivatagi nép. A történelmi vándorlásuk a sivatagi életre állította be őket, ahol nappal aludtak sátraikban, éjjel pedig vándoroltak. Így alakult ki, hogy egy nap számukra holdöltétől holdtöltéig terjedt és nem a Nap állását figyelték. Mai napig a szombat péntek este "áll be". Ezt a szokást örökölte meg a kereszténység. A katolikus egyházban ez jelenti a vigilia szertartás, amikor a nagy ünnepet előeste ünneplik meg (vasárnap, húsvét, karácsony vigiliája).  Az első keresztényeknél is a húsvét volt a legnagyobb ünnep, míg a karácsony  ünneplése majd csak a 3-4. században alakul ki.
Krisztus nagyszombatról húsvétvasárnapra virradó éjszaka, hajnalhasadtakor támad fel. Krisztus a világ Világossága, a felkelő Nap, mely a sötétségből tör utat és világítja be a földet. A feltámadt Krisztust jelképezi a húsvéti gyertya is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: katolikus teológia nagyszombat liturgia ami kimaradt szent háromnap

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr921890957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása