Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Opus Dei. Nem hobbikeresztényeknek való. A teljes interjú!

2011.02.21. 12:01 tuum

 - Egyesek agymosó szektának tartják az Opus Dei-t. Mások pedig titkos ultrakonzervatív keresztény társaságnak. Ezek az emberek tartanak attól, amit nem ismernek.

- Higgadtabban érveljen, uram. A sajtó így is kíméletlen velünk.
- Tudja, mi nem hobbi-keresztények vagyunk. Szigorúan követjük a katolikus tanítást a mindennapi életben. Ez kötelesség. 
- Ehhez hozzátartozik a szüzességi fogadalom, a dézsmaszedés, és a cilíciummal való vezeklés? 
- Tagjaink közül a legtöbben házasságban élnek, családjuk van. 
Dan Brawn: A Da Vinci-kód 

 
 
Vitatott, hogy Dan Brown jót, vagy rosszat tett az Opus Dei lelkiségnek, amikor (fikciós) regényében a lelkiségi intézményt helyezte az olvasók látókörébe. Korbács, önsanyargatás, vallási gyilkosságok – néhány példa a regény állításaiból. Mindenesetre annyiban igaza volt Brownnak, hogy a sajtó nem mindig kegyes a társuláshoz.  Mi is kérdeztünk, hogy kiderítsük: mi is valójában az Opus Dei. Dr. Molina István, az Opus Dei tagja és a Prelatúra Információs és Sajtó Irodájának vezetője készségesen válaszolt minden kérdésünkre. Molina István erős akcentussal beszéli a magyar nyelvet, Mexióból érkezett Budapestre. A nagyszülei magyarok voltak, Bácskából, pontosabban Csúrogról vándoroltak Mexikóba. Orvosi tanulmányai alatt egy évfolyamtársa hívta meg egy Opus Dei rendezvényre. Így került először kapcsolatba a társulással. 

- A könyvből mi az igazság?
- A könyv egy krimi, egy sci-fi. Ennyi az egész. Messze van a valóságtól.
 
- Mi a valóság?
- A valóság az, hogy az Opus Dei egy nemzetközi katolikus intézmény. A célunk az életszentség terjesztése, elsősorban a világiak között. Tagjaink többsége világi és házas ember.

- Azért mégis érdekes, hogy Önöket szemelte ki az író. Önök nincsenek reflektorfényben, a háttérben működnek, és ezáltal misztikussá válnak... Mégsem a jezsuitákat szemelte ki a könyv...
- A lényeg az, hogy az Opusról rengeteg információ van. Az sem igaz, hogy nem tudjuk, mit csinál. A Katolikus Egyház egyik intézménye. Más szempontból, mint apostoli intézmény, az Opus Dei a tagjain keresztül próbál apostolkodni. Egy háziasszony feladata, hogy a gyermekei jó katolikusok legyenek. Ez sem látványos. Mi arra buzdítjuk tagjainkat, hogy a saját környezetükben apostolkodjanak.

 - Mióta vannak jelen Magyarországon?
- Az Opus Dei 1992-től van jelen. Én 1994-től vagyott itt. Érdekes volt a letelepedésünk. Az akkori prelátus a rendszerváltáskor írt egy körlevelet, hogy ezekben az országokban is el tudjuk kezdeni az apostoli munkát. Én erre azt írtam, hogy a nagyszüleim magyarok voltak, és az egyetlen probléma, hogy nem tudok magyarul. Erre az volt a válasz, hogy majd megtanulok.

- Maga a prelatúra mit jelent? Egyházjogilag milyen jelentősége van?
- A Kánonjog előírásaiban ez egy meghatározott intézmény. Az egyházi hierarchia egyik ága, a Szentszék alapít egy prelatúrát egy különleges pasztorációs célra. Az Opus Dei célja az élet-szentség terjesztése a mindennapokban.  Személyes prelatúra, mert személyhez kötődik és nem területhez, pl. egyházmegyéhez. Az Opus Dei nem egy szerzetesrend. Mint prelatúra a Vatikánban a Püspöki kongregációhoz és nem a Szerzeteskongregációhoz tartozik. Az Opus nem is próbál közösséget teremteni, hanem a lelki táplálékot kívánja mindenkinek átadni. Végrehajtani az evangelizációt. Az egyént nem akarja kirekeszteni a társadalomból, hanem hagyja, hogy a saját életét élje és munkahelye legyen.

- Megkérdezhetem, hogy Ön mivel foglalkozik?
- Orvos vagyok. 
 
- Akkor ezen belül terjeszti a hitet?
- Igen, a munka közben próbálom megvalósítani az evangelizációt.
 
- Hasonlíthatom akkor Önöket azokhoz az egyházi jellegű közösségekhez, akik házalva térítenek?
- Ó, nem. Azt a hasonlatot szoktam használni, hogy a tagjaink olyanok mint az első keresztények voltak: katonák, háziasszonyok, kereskedők. Ennyi az egész. És mit csináltak ezek az emberek? Dolgoztak, mint bárki más, és munka közben evangelizálták az egész Római Birodalmat.
 
- A Katolikus Egyházon belül azért van szükség az Opus Deire, mert az Egyház nem tudja megfelelően végezni az evangelizációját? Vagy nem tud kitörni a népegyházi korlátai közül? Az Opusnak van egy tevékenysége, amit az Egyház elfogadott. Az Opus létezik, tehát van rá igény.
-  Világos, hogy van rá igény. A II. vatikáni zsinat óta látjuk, hogy az egyház egy óriási tömeg és valamit csinálni kell vele. Ezért alapította az Egyház ezeket az intézményeket. 

- Említette, hogy apostoli munkával, evangelizációval foglalkoznak. Ez a gyakorlatban mit jelent?
- Az Opus fő tevékenysége a lelki támogatás nyújtása. Az egyén ezután a munkájában, a családjában tökéletes tud lenni, mint ahogy a Szentírásban is írva van: legyetek szentek, mint ahogy mennyei atyátok is szent. Minden egyes Opus Dei tag ezt kívánja megvalósítani ott, ahol dolgozik.

 - Milyen a viszonyuk a magyar katolikus Egyházzal?
- Normális és tökéletes. Sőt, az Opus Dei apostoli munka megyéspüspöki jóváhagyással kezdődhet el. Ausztria, Magyarország és Románia közös vikáriussal (helynökkel – szerk.) rendelkezik, aki rendszeresen látogatja a püspököket és beszámol a tevékenységünkről. 

- Ha én Opus Dei tag szeretnék lenni, kinek kellene jelentkeznem és mit kellene csinálnom?
- Először is Istentől kell kapni ezt a hivatást. Ez nem egy tagság, nem egy klub, ahol fizetek és kártyát kapok, arról, hogy tag vagyok. Meghíváson alapul. Vannak olyanok, akik tagjaink és vannak olyanok, akik ismernek ugyan bennünket, de nincs meg bennük az elhivatottság. Azt szoktuk mondani, hogy tagjainktól szilárd belső lelki életet kérünk. Csak így tudja magában felfedezni, hogy mit vár tőle a Jóisten. Az érdeklődőknek azt javasoljuk, hogy kapcsolódjanak be a különböző lelki programjainkba és jobban ismerjék meg az Opus Dei szellemiségét. 
 
- Tagsági díj van? A céljaik megvalósítását miből fedezik?
- Az Opus Dei a tagjainak adományaiból él. Tagdíj nincs, mindenki lehetőségeihez mérten támogatja a munkánkat.

- Magyarországon hány tagjuk van? Hányan áll-nak közel Önökhöz?
- Egyelőre csak Budapesten vagyunk jelen és körülbelül 30-40 tagunk van.
 
- Nem tartja ezt kevésnek a tízmilliós országhoz és a tucatnyi püspökséghez képest?
- Az Opus Dei Magyarországon fiatal, új társulás. Idő kell, hogy megismerjenek bennünket.
 
- Tudna mondani jól működő, külföldi példát?
- Például Mexióban. Budapesten ez az egyetlen Opus Dei központ. Mexiko City-ben legalább negyven központ van. Az Opus Dei apostoli munkája Mexióban kezdődött 1949-ben. Dél-Amerikában, Chilében, Afrikában sokan vannak.  Ez a Gondviseléstől függ. Azt teszem, amit tennem kell.

- Lelkigyakorlatokat említett, illetve lelkivezetést. Ez hogy néz ki?  
- Minden hónap első és második keddjén van egy rekollekció. Bárki részt vehet rajta. Ez este hattól nyolcig tart, hiszen foglalt emberek, házas emberek a tagjaink, kevés szabadidővel. A két óra alatt van egy első elmélkedés, amikor a kápolnában egy Opus Dei pap tartja a prédikációt. Ezután szünet következik, olvasási lehetőséggel és lelkivizsgálattal. Majd a második elmélkedés következik és befejezésül a Szentségimádás. Ezután mindenki hazamegy, folytatja tovább az életét. 

- A tagoknak egyéni vezetést is biztosítank?
- Egyéni vezetés van, bárki, bármikor beszélhet egy Opus-os pappal a személyes, lelki életéről. De világi taggal is beszélgethet. Egy angol, osztrák és egy spanyol pap tartozik a prelatúránkoz. 
Az interjút Negyela László Márk készítette.

Szólj hozzá!

Címkék: 2010december gyermek születik opus dei negyela lászló márk

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr172676738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása