Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezer (1) vezér (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Élet és halál - a pszichológus

2009.12.07. 18:47 tuum

Írta: Pap Ágota

 

Sokan formáltak már kérdést az élettel és halállal kapcsolatosan. Fontos tudni, hogy ezek a kérdések kortól függően más-más megközelítésben kerülhetnek elő. Három éves korától kezd el érdeklődni a gyermek a születés és a halál titkai felől, de ma már nagyon sok csatornán keresztül érhetnek bennünket információk a témával kapcsolatosan, „köszönve” ezt a média fejlődésének. Gondoljanak csak a korunkra oly jellemző agresszióra: lelőtték, megölték, feldarabolták, felrobbantották, lemészárolták, megfojtották, összeütköző vonatok, lezuhanó repülőgépek, háborúk, természeti katasztrófák, közúti balesetek, halálos gázolás, stb. S szorongó éránkban ez az agresszió önmagunk felé is irányulhat végzetesen – ez az öngyilkosság. A gyermek komputer-játékában városokat lehet lebombázni játékból, embereket elgázolni autókkal, a társakat leszúrni vagy lelőni – játékból. Ilyen körülmények között hogyan igazodjanak el a gyermekek az élet és a halál kérdésében?

Az idő múlásával – avagy az élettel – egyre inkább tudatosodhat, hogy jelen van a halál, mégis a saját halálunk leginkább nagyon messzinek, már-már nem létezőnek tűnik. Folyamatosan halnak el, és -meg körülöttünk élőlények. Eltemetjük a bogárkát, a kanárit, a hörcsögöt, a cicát, a kutyust. Később a szeretteinket, ismerőseinket. Nagyon nehezen dolgozzuk fel azt, hogy az emberi élet eltérő hosszúságú, amit nem old meg a statisztika vagy a családi gének hozadéka. Ezért már nagyon korán megértjük, hogy létezik a természetes halál, s a nem természetes halál. Manapság nem is értjük, hogy valaki csendesen, idősen is távozhat. Mindig egy diagnózist, egy pontos okot keresünk.

Ugyanakkor mindig jelen van a születés is, a megújulás, a feltámadás. S ahogyan létezik a jó szülés, ugyanúgy teret kell engedni, vissza kell adni a halál méltóságát is. Az utolsó napokat mind a család, mind a beteg számára értékessé, élhetővé tenni, ahogyan Polcz Alain (magyarországi hospice mozgalom megalapítója) fogalmaz: „Nem az a fontos mikor valaki haldoklik, hogy milyen autója van, mekkora volt a lakása, hogyan volt berendezve. Az a fontos, hogy kik éltek abban a lakásban, hogyan viselkedett velünk.”

Korábban úgy tűnik, mintha többet tudtak volna a halálról, s ezért életük része lehetett anélkül, hogy a koleszterinszintre és a kalóriamentes üdítőkre, fogyasztó csokoládékra szántak volna figyelmet. A fogyasztói társadalom nem tud mit kezdeni a halállal, tabuvá vált a halál témája és a gyász is. Ma csak az ölés, a gyilkosság ismeretére szocializálódunk. Arról, hogy mi történik azután, hogy mi a halál következménye, mit jelent az élet vége, nem tudunk mit mondani.

            Shakespeare-rel szólva a halál nem ismert tartomány, ahonnan nem tért meg utazó. Nem is tudunk könnyen állást foglalni arról, hogy milyen a halál utáni élet, hisz néha arról is nehéz beszélnünk, ami előtte folyt. Mégis, minden vallás megegyezik abban, hogy kinyilvánítja a mennyország létezését, azt állítva, hogy áldásainak élvezete egy helyesen eltöltött földi élet után következik. A legtöbb más vallás inkább úgy írja le, mint ami a helyesen leélt élet szükségszerű eredménye. Az elképzelés kulcsa annak megértése, hogyan készíti elő az ember saját mennyországát. 

Szólj hozzá!

Címkék: élet halál pszichológus élet halál 2009husvét papágota

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr51581131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása