Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezer (1) vezér (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Vajdaság védjegye: a tolerancia

2009.12.07. 20:27 tuum

 Írta: Fehér Márta

 

A toleranciaprogram a Vajdasági Végrehajtó Tanács válasza a nemzeti alapú türelmetlenségre és incidensekre. A négy évvel ezelőtt meghirdetett program szerint a konfliktusok elsősorban az előítéletekkel, valamint azzal magyarázhatók, hogy nem ismerjük egymást eléggé. A projektum célja, hogy megőrizze az egyedi vajdasági értékeket és megváltozzon a fiatal nemzedék gondolkodásmódja. A magyar kormány is nagy jelentőséget tulajdonít a programnak, melynek keretében többek között sportversenyeket, történelmi vetélkedőket is szerveznek. Ezt a programot egészíti ki a topolyai toleranciatábor, amelyet Egeresi Sándor, a Vajdasági Képviselőház elnöke kezdeményezett. Harmadik alkalommal szervezték meg, több mint 170 fiatallal, akik a Duna menti régiókból és városokból érkeztek, de tengerentúli résztvevői is voltak.

A kérdésekre Egeresi Sándor válaszolt.

 

A topolyai toleranciatábor az Ön ötlete. Miért érezte fontosnak a meg-szervezését?

Abból szeretnék kiindulni, hogy én a tolerancia légkörében nőttem fel, nevel-kedtem. Az én szüleim ebben a vajdasági légkörben neveltek. Valahogy belém ivó-dott ez a légkör. Ebben az őrült világban, amiben élünk, ebben a sok megrázkódta-tást megélt országban úgy érzem, nagyon fontos, hogy erősítsük a tolerancia légkörét. Ezért jött az ötlet három évvel ezelőtt a fiatalokkal kapcsolatban. A fiatalok nevelését próbáltuk felvállalni ezen a táboron keresztül és népszerűsíteni a toleranciát Vajdaságban. Óriási szükség van erre. A tábor megszervezésének másik oka, azok a nemzeti alapon történő incidensek, amelyek az utóbbi években történ-tek Vajdaságban. Ennek a kezelésében, illetve a megelőzésében szeretnénk aktívan részt venni ezen a táboron, illetve magán a toleranciaprogramon keresztül is.

 A toleranciaprogramról és a toleranciatáborról megoszlanak a vélemények. Támogatói azt mondják, hosszútávon eredményeket hoz majd, ellenzői szerint nem ér semmit, hiszen a tolerancia iránt már eleve fogékony fiatalok vállalják fel.

Ezzel nem fogjuk megváltoztatni a gondolkodást ebben az országban. Nem tudjuk megváltoztatni az előítéleteket, amelyek a mai napig jelen vannak Szerbiában és Vajdaságban is. De próbálunk egy pozitív folyamatot elindítani, éppen a fiatalokon keresztül, akik a legfogékonyabbak minden iránt, úgy a pozitív mint a negatív folyamatok iránt. A tolerancia nemcsak egy vajdasági védjegy, ahogy szok-ták mondani, hanem egy európai érték.

 A tolerancia szó sokak szerint egyoldalú kezdeményezés, nem feltételez köl-csönösséget. A dialógus, párbeszéd nem lenne jobb választás?

Valójában a toleranciaprogram, a toleranciatábor is párbeszéd. A résztvevő fiatalok folytatnak párbeszédet, elsősorban egymást között, de az előadókkal is, majd a tábort követően odahaza is, hiszen megosztják élményeiket. Természetes, hogy a párbeszéd az alapja mindennek.

 A tolerancia nem gyengíti a nemzeti öntudatot?

Engem is szembesítenek azzal, hogy miközben népszerűsítem a toleranciát, a magyarságomat veszítem el. Nem igaz. Számomra a magyarság nagyon fontos, hi-szen a nemzeti öntudat a nemzeti önazonosságom megőrzését jelenti. Ez maga a tolerancia, a más nemzetnek a megbecsülése. Semmit sem vesz el abból az érzés-ből, hogy én büszkén magyar vagyok itt a Vajdaságban.

A tolerancia Vajdaság védjegye. Valahogy kettősséget érzek ebben, hiszen a nemzeti türelmetlenség állandó jelleggel, öröktől fogva jelen van a Vajda-ságban.

Ha az elmúlt húsz év eseményeit vesszük alapul, láthatjuk, hogy a bizalom, amelyre oly nagy szükség van a nemzeti közösségek között, nagyon sok területen megin-gott. Ezért kell nekünk dolgoznunk. Sokszor azt mondják, hogy a többségi nemzet-nek kell toleránsnak lennie a kisebbségekkel, a nemzeti közösségekkel szemben. Ez így van, de fordítva is érvényes, nekünk is toleránsaknak kell lennünk a többségi nemzettel szemben. Az viszont tény, hogy a tolerancia körében a többségi nemzet-nek van a legnagyobb felelőssége. Ez próbálom meg én magam is megmagyarázni ezeken a rendezvényeken keresztül.  

 Vannak-e mérhető, kimutatható eredményei a toleranciatábornak?

Nagyon fontos eredménynek tartom, hogy a tábor a barátság és a demokrácia isko-lája. Szintén nagyon fontosnak tartom azokat az üzeneteket, amelyeket ez a topolyai toleranciatábor minden évben a tábor végén megfogalmaz. Pontosabban: a fiatalok fogalmazzák meg üzeneteiket. Üzeneteiket egymás felé, az államok és az államférfiak felé és ugyanúgy a politikusok felé is. Ezeket kellene meghallgatnia és meghallania minden felelősségteljes embernek. Ezek őszinte és gátlásoktól mentes üzenetek. Ezeknek útmutatóul kell szolgálniuk azok számára, akiknek felelősségük ennek az országnak, ennek a tartománynak a sorsa, de elsősorban az itt élő embereknek a sorsa.

 Ténylegesen és közvetve hányan kapcsolódtak be a toleranciaprogramba, a toleranciatáborba?

A toleranciaprogramokba többezren, hiszen nem csak a topolyai toleranciatá-borról van szó, hanem sporttalálkozók szervezéséről is, különböző történelmi vetélkedőkről. Ezekbe megpróbálunk minél több fiatalt bekapcsolni. Amint már említettem, nagyon fontos, hogy a fiataloknál kezdjük el a nevelést. Ez az alapja a jövőnek, az európai jövőnek és ez az alapja a jövőnek itt Vajdaságban, Szerbiában is. A többezer résztvevőhöz párosul még a közvélemény. Ebben az értelemben visszafogottabb vagyok, mert úgy vélem, a médiának sokkal többet kellene foglalkoznia a toleranciával. Mi ezen keresztül tudunk a legerősebben küzdeni a nacionalizmus, a sovinizmus és a negatív folyamatok ellen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika tolerancia vajdaság nacionalizmus 2009szentistván fehérmárta egeresi

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr831581459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása