Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Manapság nem divat szegénynek lenni.

2009.12.18. 22:00 tuum

Írta: Hicsik Dóra

Manapság nem divat szegénynek lenni. Még a nincstelen is úgy öltözik, él, beszél, mintha vagyona lenne. Nem divat a szegénység. Nem divat bevallani, hogy nekem ennyire telt, de becsülettel szereztem, megdolgoztam érte, ennyi jutott Istentől.
Nem divat elgondolkodni azon sem, hogy miért is élünk, mire is van szükségünk, mitől is leszünk szegények, gazdagok.
Mi a szegénység? Lelki? Testi? Szellemi? Látható? Láthatatlan? Bennünk van, vagy körülöttünk? Ki a felelős érte?
Ki a szegényebb? A tehetős, de magányos ember, aki saját magát fényképezi Párizsban, mert egyedül van, vagy a sokgyermekes család, ahol beszélgetnek tévézés helyett, mert nincs tévéjük,  s nincs fényképezőgépük sem? Hogy mit jelent a beszélgetés, csak az tudhatja, aki már tapasztalta a csendet, a magányt. Mi a jobb? Egyedül látni magunkat egy fényképen, vagy fénykép nélkül visszaemlékezni valamire, ami szép, meghatározó, s örökre a lelkünkbe égett, hogy átsegítsen bennünket a kilátástalan helyzetben?
Amikor külföldön járok, vagy külföldiekkel beszélgetek, mindig csodálkoznak, hogyan tudok mosolyogni a 90-es éveken. Hiszen háború volt, zárlat, áramkorlátozás, infláció. És én csak mosolygok mindezen. Honnan is tudhatnák, milyen jó volt nekem akkor! Hiszen gyerek vol-tam, sokan vettek körül – áramszünetben nálunk gyűltek össze a rokonok –, szerettek. Nem tudtam, mi hiányzik, hiszen mindenem megvolt.
Ma már kitárult a világ, és csak olyan dolgok vesznek körül, amire nincs szükségem, Csak a vadászösztön működik: kell, minden kell! Minek? Mennyi időre? Mindegy. Újra meg kell tanulni vágyakozni, kivárni, meglepődni, megörülni, mert ezek nélkül mi értelme az életnek?
Szabó Magda írónő írt arról, milyen kevés pénzből éltek az első világháború után, mint olyan sokan, s ajándékba mégis mindig csodákat kapott: egy naplementét, egy erdei utat. Ha valami szépet láttak, azt mondták neki: Látod, milyen szép! Kell? A tiéd... Amikor én adok ajándékba egy erdőt, a sárga színt vagy egy érzést, csak néznek rám, mi történt, mi ez. Hozzá kell szoktatni az embereket, hogy az is lehet ajándék, amiért nem kell pénzzel fizetni.
Ki számít szegénynek, gazdagnak? Lehet-e egyáltalán ilyen kérdés? Hiszen nincs különbség ember és ember között. Még akkor sem, ha egyikük bádogházban él, másikuk pedig üvegpalotában. Em-ber mindkettő, csak egyiküknek több szerencséje volt. De vajon sze-rencse-e? Nevezhető-e szerencsé-nek, ha csak érdekbarátok vesznek körül, ha a kutya mellett riasztót   kell beszerelni, ha mindenben kételkedünk, ha kiveszik belőlünk a nevetés, a szeretet, az emberség?
  Mindenki ismeri Móricz Zsigmond Hét krajcár című novelláját, amelyben az édesanya mosáshoz készül, s egyesével szedi, keresi a krajcárokat a szappanra, míg végül az utolsót egy koldus adja oda neki. A helyzet annyira abszurd és hihe-tetlen, hogy nevetni kezd, kacag saját nyomorúságán. Ki lenne ma erre képes? Ezért is szeretem az irodalmat, észrevétlenül lopja be a lelkembe a szépet, a jót, s úgy vagyok tapasztalt, hogy ki se léptem a világba. Csoda. Megkímél attól, hogy saját bőrömön érezzem valami hiányát, vagy éppen káros többletét. Úgy ismerem a szegénységet, hogy soha nem voltam éhes, s úgy tett gazdaggá, hogy nem lettem önző.
Megkérdezték egyszer Esti Kornélt, mi lenne a következő életében, választhat, lehet gazdag, élhetne külföldön, bármit megkaphatna. Mi lenne akkor? Esti csak annyit válaszolt, hogy az akkor más ember lenne, nem ő. S ő köszöni, de nem kéri más ember életét...  Köszönöm, jól vagyok, én sem kérem más ember életét.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom szegénység 2009december hicsikdóra

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr471607898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása