Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezer (1) vezér (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

„Optimista, bizakodó vagyok, bízok sorsunk jobbrafordulásában. Különben nem foglalkoznék érdekeink képviseletével.”

2009.12.18. 21:22 tuum

 Dr. Tóth Tivadar. Orvos és politikus. A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője, frakcióvezetője. A KMKF, azaz a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Állandó Bizottságának tagja.

- A gazdasági világválság milyen hatással járt a határon túli magyarok helyzetére - szegény-e a vajdasági magyar közösség? Ha igen, milyen értelemben és milyen mértékben? Viszonyítási pontként mit határoz meg a vajdasági magyar politikum?

- Gazdasági szempontból azt hiszem, hogy igen, szegény a vajdasági magyar közösség. A tranzíciós folyamatokban nem tudta igazán meglelni a helyét az új társadalmi rendszerben. Nagyon sokan elveszítették a biztos munkahelyüket, állandó, rendszeres jövedelmüket. Tőke hiányában a privatizációban nem igen jutottak szóhoz, és ugyanakkor vállalkozni sem tudtak, mer-tek igazán tömegesen. Megspórolt pénzüket, örökségüket és az elbocsájtásokból származó jöve-delmüket, sajnos nem fordították új javak megte-remtésére, hanem kényszerből felélték. A háborús-nyerészkedő, rablógazdálkodás nem a vajdasági magyarság életstílusa, szerencsére. De sajnos másoknak ez az áldatlan helyzet lehetőséget adott a meggazdagodásra. A zömmel ily módon szerzett anyagi javak Belgrád és annak vonzáskörébe találtak táptalajra, elsősorban a bel- és külkereske-delemben, függetlenül attól, hogy Vajdaság van legközelebb az EU-hoz. A központosított admi-nisztráció, közigazgatás és az állami intézmények sem biztosítják a részará-nyos foglalkoztatást, így ezek az intézmények sem biztosítanak megélhetést, gyarapodást népünknek olyan mértékben, ahogyan képzettsége, szorgalma, teherbírása, munkafegyelme, lojalitása alapján kijárna neki. Az állatte-nyésztés és a mezőgazdaság országos szintű rendezetlen és nem támogatott helyzete sem tud jó megélhetést biztosítani a magyar, a vajdasági paraszt-ságnak. A környező országokban sem fényes a helyzet, de azért nagyobb az átlagkereset és jobb a megélhetési lehetőség. A vajdasági magyar politikum elkötelezett az EU integrációban, ebből kifolyólag minden viszonyítást az európai átlaghoz kell illeszteni. Más tájak irányába fordulva viszont lehet, hogy mégsem olyan fekete a sorsunk....

 

- Az előbb a vajdasági magyar közösség szempontjából beszéltünk szegénységről/gazdagságról. Egyénekre lebontva hatalmas skálán mozgunk...

- Igen, a fent elmondottak az átlagra értelmezhetők. Tehát vannak, és sajnos nagyon sokan, akik a mindennapi falatért küzdenek meg napról napra, de van-nak olyanok is, akik fényűzésben élnek. Sajnos vagy szerencsétlenségünkre kevesen.

 

- Beszélhetünk-e magyar–magyar együttműködésről és nemzeti érdekérvényesítésről, amikor a gazdasági lobbi és egyének gazdasági érdekei határozzák meg az irányvonalakat?

- Függetlenül attól, hogy a kérdésben konstatált tény megkerülhetetlen igazság, létezik egy kiterjedt magyar–magyar együttműködési felfelé ívelő gazdasági folyamat. Az anyaországi folyamatos, erkölcsi és gazdasági támo-gatása nélkül sokkal rosszabb helyzetben lenne a vajdasági magyarság. Adni és kapni mindig lehetne többet, de megértést kell tanúsítanunk a magyaror-szági és a kárpát-medencei összmagyarság helyzete és lehetőségei iránt is. Senkinek sem szabad visszaélnie az adott helyzetével.

- Létezik egy Nemzeti Együttműködési Stratégia. Ennek gazda-ságfejlesztési koncepciója mit tart szem előtt?

- A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) 2009 szeptem-beri plenáris ülésén konszenzussal fogadta el az Ön által említett dokumentu-mot hosszas áttekintő-előkészítő szakcsoporti munka után. Ez a stratégia a Magyar Kormány által felvázolt fejlesztésközpontú nemzetpolitika koncepciójába illeszkedik be. Az együttműködés általános szempontjai: a pénzügyi és gazdasági világválság, az Európai Uniós csatlakozással járó előnyök és hátrányok tárgyilagos feltárása, a versenyképesség növelése, szemléletváltás a gazdaságpolitikai tervezésben, támogatás helyett az együttműködés előnybe helyezése, a magyar sajátosságok beépítése a gazdasági folyamatokba, a mezőgazdaság központi, állami támogatásának megvalósítása, kiemelt figye-lem a szolgáltatásoknak a határ menti övezetekben, a közlekedési infrastruk-túra fejlesztése, a határok légmentesítése, a közös befektetések létrehozása, az európai pénzalapokhoz való hozzáférés és nem utolsósorban a gazdasági és politikai szereplők társadalmi felelősségvállalásának ösztönzése. E stratégiának a fő célja a kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradása, szapo-rodása és gyarapodása.

- Milyenek a határon túli magyarságra irányuló gazdaság-fejlesztő támogatási programok a vajdasági magyar közösségre lebontva?

A vajdasági gazdaságfejlesztési programok célja elsősorban a szülőföldi munka-helyteremtés, a hazai munkahely, befektetés és a mezőgazdaság jövedelmezőségének emelése. A programok előirányozzák a kedvezményes beruházási hitelek és tőkeprogramok biztosítását, kiegészítve azokat hitelbiztosítási szolgáltatásokkal. A magántőke és az uniós eszközök bevonása is kiemelt cél. Fontos a határon átnyúló interregionális és kistérségi szintű vállalkozói programok létrehozása és működtetése, információs és üzleti hálózatokkal támogatva. A kézműves termékeink nem-zetközi értékesítésének elősegítése, értékesítési csatonák kialakításának támogatásával. A program fontosnak tartja a kárpát-medencei magyar jellegű termékek (KÁRPÁTIKUMOK) marketingjének támogatását....

- Tartományi képviselőként, frakcióvezetőként hogyan látja a vajdasági magyar közösség jövőjét gazdasági szempontból? A statútumtól és nemzeti tanácsokról szóló törvénytől várhatunk-e fellendülést?

- Személy szerint optimista, bizakodó vagyok, bízok sorsunk jobbrafordu-lásában. Különben nem foglalkoznék érdekeink képviseletével. A két említett dokumentum újabb eszköz, lehetőség a fellendülésre az anyagi jólétünk illetve nemzeti érdekeink (oktatás, nyelvhasználat, művelődés és tájékoztatás) terén.

- Erősíti-e az egyént a szegénység, a nélkülözés? A közösséget?

- Úgy tartom, hogy igen, de azért azt is elismerem, hogy a tűrőképességnek és az emberi méltóságnak is van határa. A tenni akarásnak viszont nem szabad, hogy legyen határa, még akkor sem, amikor úgy tűnik, hogy minden hiába- való.

- Az anyagi értelemben vett szegénység/gazdagság az Ön meglátása szerint együtt jár-e a lelki/szellemi értelemben vett szegénységgel/gazdagsággal? 

- Nem. Az anyagi helyzettől függetlenül találkoztam orvosi-politikai pályám során lelki/szellemi szegényekkel és gazdagokkal is.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szegénység politikum vajdasági gazdasági válság fehérmárta 2009december tóthtivadar

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr971607803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása