Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Nagypéntek

2010.04.02. 12:09 tuum

 Nagypéntek az Egyház egyetlen gyásznapja, amikor az Egyház csendben emlékezik Krisztus kereszthalálára. A harangok némák, ezen a napon nem mutatnak be szentmisét. Ez az egyház ősrégi hagyománya, amikor egyik szentséget sem szolgáltatják ki nyilvánosan. Az oltál teljesen meg van fosztva terítőitől, gyertyáitól és a feszülettől is.   Az evangélikus egyház istentiszteletén az oltár közepén álló feszületet fekete fátyollal borítják le.

A katolikus hívők ezen a napon keresztutat járnak. Délután három óra Jézus halálának ideje. A katolikus templomokban a szent sírnál imádkoznak, virrasztanak. A húsvéti ételeket ezen a napon szenteli meg a papság. Ez szentelmény, tehát nem egyenrangú a szentséggel, vagyis kimondott, direkt hatása nincs az üdvösség tekintetében. Térségünkben egyedülálló a horvát katolikusok szokása, a szent sír őrzői. 
A délutáni igeliturgia eltér a többi igeliturgia és a szentmise rendjétől. A papság és az aszisztencia csendben vonul be, a liturgiát vezető pap a földre borul és úgy imádkozik, míg a többiek térdelve. A papság a piros liturgikus színt, vagyis a vértanúság, az egyházi gyász színét használja (a pápa temetésénél is pirosszínű miseruhában végzik az elhunyt főpap gyászszertartását).  A megszokott ószövetszégi olvasmány, zsoltár és szentlecke felolvasása után a Passiót, vagyis Krisztus szenvedéstörténetét olvassák fel. Ezek után az egyetemes könyörgések következnek. Az Egyház tíz könyörgést végez, mégpedig a következő sorrendben: az Anyaszentegyházért, a pápáért, a papságért és a hívekért, a keresztelendőkért, a keresztények egységéért, a zsidókért, azokért, akik nem hisznek Krisztusban, a világi vezetőkért, és a szenvedőkért.
Ezután a Szent Kereszt előtti hódolat kezdődik. A lepellel letakart feszületet az oltárhoz viszik. Két ministráns kíséri égő gyertyával. A pap az oltár előtt állva átveszi a keresztet, és énekelni kezdi az Íme, a szent keresztfa kezdetű felszólítást.Az ének befejezése után letérdelnek. Rövid ideig csendben imádkoznak, miközben
a pap áll, és a keresztet felemelve tartja. A pap ezután lebontja a leplet a feszület jobb karjáról, majd ismét fölemeli a keresztet. Végül teljesen lebontja a leplet a keresztről.Azután két, égő gyertyát tartó ministráns kíséretében a keresztet a szentély bejáratához viszi.  Ekkor következik a hódolat a kereszt előtt.
Az igeliturgia harmadik része az áldozás. Az Oltáriszentséget az őrzési helyéről, az egyik mellékkápolnából kihozzák, majd az áldoztatást követően ugyanoda viszik vissza. 
A Szent sír előtti virrasztás folyamatosan tart nagyszombat éjszakáig.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nagypéntek teológia ami kimaradt

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr661889199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása