Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Interjú Kovács Elvirával

2010.03.08. 13:30 tuum

Írta: Fehér Márta

A szentmihályi születésű Kovács Elvira a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője, a VMSZ Női Fórumának az elnöke. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerbiai küldöttségének tagja, az ET Művelődési, Oktatási és Tudományügyi Bizottságának alelnöke. 

  Írta: Fehér Márta

 

- Pap és politikus - valóban gyökeres ellentétről beszélhetünk? Vannak közös vonásaik: az adott közösséget képviselik, építik, egy szebb, egy jobb világért munkálkodnak. Eszközeik azonban merőben eltérőek... Vagy mégsem? Meggyőzés, retorika, tan vagy program, személyes kiállás - ezek közös jellemzőik. Hol és miben más? Hol és miben egyforma?

Az egyházi és világi vezetők, azaz a papok és politikusok alapfeladata személyes véleményem szerint valójában ugyanaz. Közös céljuk a közösségük életminőségének javítása, a környezetük jobbátétele. Jómagam rendszeresen járok templomba, minden este imádkozom, igyekszem a keresztény értékrend szerint élni és egyben jó politikus lenni. A munkánk alatt használt eszközök is valójában ugyanazok, ahogy a pap igét hirdet a szentmise alatt, ugyanúgy a politikus is a párt programját próbálja elfogadtatni. Az lenne igazán hatékony, ha mindketten azt mondanák, ami a polgárokat érdekli és érinti, valamint úgy cselekednének, ahogy azt elvárják tőlük.


-- Összeegyeztethető-e a politikával az egyházi norma, a keresztény értékrend? Látjuk például, hogy Magyarországon a Kereszténydemokrata Néppárt csak a Fidesszel együttműködve tudja elképzeléseit megvalósítani. Semjén Zsolt többször hangsúlyozta, a politikának kell az egyértelmű egyházi tanítás, erkölcs mentén politizálni, hiszen a lakosság legnagyobb részét a keresztények alkotják, ennek ellenére a keresztény értékek a politikai döntéshozatal folyamatában elsikkadnak.

Szinte három éve annak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség felvételt nyert az Európai Néppárt nagycsaládjába, ami annak bizonyítéka, hogy az európai barátaink is konzervatív, kereszténydemokrata értékeket képviselő pártként ismernek el bennünket. Ha egy párt nevében nincs külön hangsúlyozva, hogy kereszténydemokrata, az nem jelenti azt, hogy az egyházi normákkal ellentétben működik, sőt... A mi pártunk együttműködése a történelmi egyházaink vezetőivel az elmúlt időszakban igen intenzív és én ezt nagyon pozitívnak ítélem meg, ugyanis csak együttesen tudunk igazán jó eredményeket elérni és a polgárok érdekeit szolgálni.


- A globalizáció, a liberalizmus az egyén szabadságát, az egyéniség szabadságát hangsúlyozza. A másság, a tolerancia, a multikulturalizmus alapeszmék. Mégis, a politikus szemszögéből van-e határa a másságnak? Ha igen, ki vonja meg ezt a határt és hol van ez? Elfogadott álláspontnak számít, hogy az egyén szabadsága odáig terjed, míg más egyént, vagy a közösség érdekeit nem sérti. Felmerül a kérdés: pl. a homoszexualitás elfogadása nem sérti-e a fiatalok jellemkialakulását? Hol látod a megoldást?

A szexuális irányultság legbensőbb identitásunk része, és a legintimebb aspektusa magánéletünknek, éppen ezért senkit sem szabad megkülönböztetni emiatt. Sajnos olyan társadalomban élünk, amely előítéleteket teremt és hátrányosan megkülönbözteti mindazokat, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, és akik valamiképpen különböznek másoktól. Közös célunk kell, hogy legyen küzdeni minden diszkrimináció ellen, hogy biztosíthassuk mindenki alapvető emberi jogait, hogy a „másmilyenek” is méltóságban élhessenek. A férfiak és a nők nemi szerepeinek változására van szükség társadalmukban, hogy elérjék teljes szabadságukat. Egyszóval, nagyon fontos lenne megszabadulni az előítéletektől és szokásoktól, és mindazoktól a gyakorlatoktól, amelyek valamelyik nem kisebbrendűségén vagy felsőbbrendűségén, vagy a férfi vagy női nemi szerepek sztereotíp felfogásán alapulnak. Véleményem szerint a homoszexualitás elfogadása semmiképpen sem sérti a fiatalok jellemkialakulását.


- Korábban megbízást kapott a romák helyzetével foglalkozó jelentés elkészítésére, ennek kapcsán felmerült a házasság, pontosabban a korai házasság kérdése. A házasság a vallásban, a katolikus hit szerint szentség. Maga az élet is szent, e téren, pl. az abortusz kérdésében merőben eltér a női jogi aktivisták, a politikusok és az egyház véleménye, álláspontja. Mi az Ön álláspontja, mi az ET vagy az EU álláspontja, hol áll ebben a kérdésben Szerbia, Vajdaság?

Sajnos, a szerbiai és a vajdasági reproduktív egészségi mutatók nagyon rosszak. Igen nagy az ellenállás a nőgyógyászok iránt, országunkban a nők mindössze 10%-a jár évente rendszeres ellenőrzésre, a hivatalos abortuszok száma a tavalyi évben elérte a 150.000-t. Az első szomorú tényező magyarázata a szégyenérzet és a patriarchális nevelés, a másodiké viszont a tájékozatlanság, ugyanis a nők mindössze 10-30%-a használ fogamzásgátló tablettát vagy óvszert. Véleményem szerint alkalmaznunk kell az ET és az EU tanácsait, miszerint nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kamaszok egészségügyi nevelésére, a családtervezéssel kapcsolatos tanácsadásra. Ezt be kellene vezetni a kötelező oktatásba. Az egészségügyi oktatásnak meg kell határoznia a férfiak és nők közös felelősségét a gyermeknevelésben.

- Fiatal kora ellenére már komolyan foglalkozik politikával. A VMSZ köztársasági képviselője, az ET parlamenti Közgyűlése szerbiai küldöttségének tagja, az ET művelődési, oktatási és tudományügyi bizottság alelnöke, a VMSZ Női Fórumának az elnöke. Közhely a kérdés, mégis felteszem: miért lett politikus?

Közvetlenül egyetemi tanulmányaim előtt kezdtem helyi szintű ifjúságpolitikával foglalkozni, mert érdekes dolgokat akartam szervezni a falubeli fiataljaim számára és valami módon ösztönözni szerettem volna őket. 2001-ben vettem először részt a National Democratic Institute által szervezett politikai képzésen. Később ez az együttműködés a Vajdasági Magyar Szövetség és az NDI között egy ideig megszakadt, majd 2005-ben folytatódott, amikor szinte minden képzésükön részt vettem és végül jómagam is politikai képző lettem. Ekkor kezdtünk a pártunk aktivistáinak képzését, hogy lépést tarthassunk a többiekkel. Közben a szabadkai Közgazdasági Egyetemen egyetemista-prodékánként működtem. A 2007-es parlamenti választásokon a 250 jelölt egyike voltam a listán mindenekelőtt azért, mert egyetemi oklevéllel rendelkező fiatal nő vagyok és mert az anyanyelvem mellet jól beszélem a szerb, angol és német nyelvet. 3 mandátum elnyerése után, nem álmodtam arról, hogy valóban, ilyen gyorsan köztársasági képviselő leszek, de vállaltam ezt a munkát, mert véleményem szerint képes vagyok arra, hogy méltóságteljesen képviseljem a vajdasági magyarságot, hogy segítsek az embereknek, hogy lobbizzak a változásokért és mindannyiuk szebb jövőjéért. Célom, hogy minél több fiatalt és nőt kapcsoljak be a politika világába, hogy ők velem együtt minél többet megtanuljanak és arra szeretném ösztönözni őket, hogy aktívak legyenek és hasznosak a közösségünk számára.


- A Húsvét a feltámadás ünnepe. Nagypéntek nélkül azonban nincs feltámadás sem. A vajdasági magyar közösség úgy tűnt, a 2008-as választások magyar összefogása kapcsán feltámadt korábbi letargiájából, a Magyar Választói Névjegyzék összeállításának sikeressége szempontjából ismét csak feltámadásról beszélhetünk. E két időszak között azonban hullámvölgyek is voltak és most is vannak. Hol áll most a vajdasági magyar közösség - Nagypéntek és Húsvét viszonylatában?

A Magyar Választói Névjegyzék sikeres összeállítása után és az új Magyar Nemzeti Tanács megválasztása előtt néhány hónappal, a fenti szimbolikával élve véleményem szerint Nagyszombat van a vajdasági magyar közösségnél, a feltámadásra várnak. Büszke vagyok arra, hogy sikerült a választópolgárokkal közvetlen úton kommunikálnunk az elmúlt időszakban és ezt kívánjuk rendszeresen folytatni a jövőben minden egyes magyar ajkú emberrel, azaz mindazokkal, akik magyarnak vallják magukat és választói joggal rendelkeznek. Nekünk, vajdasági magyaroknak most megadatott a lehetőség, hogy kezünkbe vegyük saját sorsunk irányítását a kultúra, nyelvhasználat, oktatás és tájékoztatás területén. A vajdasági magyarság és felelős vezetői az előttünk álló nemzeti tanács választásokon (feltámadáskor) igazolhatják, hogy az autonómia a közösség valós igénye, hogy élni tudnak vele és mint eszköz alkalmas arra, hogy biztosítsa a magyar közösség hatékony egyenrangúságát és hosszú-távú megmaradását ezeréves szülőföldjén. 

 http://www.nickodemus.tuum.org/2010_1_pdf/2010_1_5_10_kovacselvira.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: politika vajdaság feltámadás katolikus fehérmárta 2010húsvét papok és politikusok kovács elvira

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr411818865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása