Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

Hogyan található meg Jézus Krisztus?

2011.02.21. 11:48 tuum

 Hogyan található meg Jézus Krisztus? -  teszi fel a kérdést Mengyán Szofia evangélikus lelkipásztor.

 
Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lukács 2,14)
 
Nagyon jó, hogy van az évben legalább egy nap, amikor az emberek megpróbálnak kedvesek lenni egy-máshoz, egymásnak ajándékot adnak, ünnepelnek, örvendeznek. A 2010-es esztendő karácsonyán, ha nem felhőtlen a mi örömünk, az azért van, mert túl nagy a békétlenség körülöttünk, de főleg bennünk. Nagyon sokan érzik ma úgy, hogy fölöslegesek ebben a világban, nincs rájuk szükség, a társadalom nem tart igényt munkájukra, tudásukra. Az ilyenfajta félelmek megbénítják az ember szívét, nem csoda, hogy nem tartós illetve csak felszínes a mi örvendezésünk. Mindazoknak, akiket hasonló kétségek gyötörnek, szól az ige és mutat kiutat ebből a lehetetlen állapotból.
 
Mi a különös ebben az angyali énekben? Az, hogy az angyalok valami olyasmit énekelnek, amit az emberek is megérthetnek. Isten küldöttei nem a mennyek országának a nyelvén, hanem a mi földi nyelvünkön szólnak hozzánk.
 
Miért teszik ezt? Hogy megérthessük, s ez által megváltozzék életünk, jobbak legyünk. Az egész Szentírás nem más, mint Isten küldöttjeinek emberi nyelven elmondott beszéde. Nem kell nekünk egy ismeretlen nyelvet megtanulnunk, hogy ezt az üzenet megérthessük. Elég, ha a fülünket kinyitjuk, s figyelünk erre az üzenetre.
 
Miről is van szó az angyalok énekében? Kiről szólott az angyalok karácsonyi éneke? Jézusról, aki a jászolban feküdt. Jézusról, akiben Isten érthetővé és elérhetővé tette magát az ember számára. Három dolgot jelentett Krisztus földre jövetele.
Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek jelenti annak elismerését, hogy minden hatalom, minden erő, minden szép és jó az Istené és ezért minden hódolat és hála egyedül Őt illeti. Az éneklő angyalok ezzel elhárítanak maguktól minden magasztalást. Nem ők a fontosak, hanem az Isten. Nem az a lényeges, kik ők, hanem egyedül az, hogy kicsoda az Isten. Az ő személyük háttérbe szorul, hogy annál jobban meg-látszódjék az Isten dicsősége. 
 
Ugye, hogy az angyaloknak ez a karácsonyi éneke, mennyire mindennapi, időszerű kérdést érint; emberek, ne magatokat istenítsétek és dicsőítsétek, hanem egyedül Istent.
Isten igazi, tiszta szívből jövő dicsőítése természetes követel-ményként vonja maga után az emberek közötti békességet. Minden háborúság oka emberek dicsőségének a keresése. Az emberi dicsőség és hatalom keresése a másik ember leigázásával jár együtt. Ki lehetne mutatni, hogy az emberek közötti gyűlölet és háborúság az istentelenséggel arányosan nőtt. Az Isten dicsőségének elismerése pedig az emberek közötti béke és jóakarat kibontakozását hozza.
 
Ki Isten dicsőségét keresve megtalálja a maga helyét ama kör kerületén, melynek középpontjában Isten van, felebarátjaira nem irigységgel, hanem azzal a szeretettel tekint, amelyet megtapasztalt a betlehemi bölcsőnél. A béke maga beilleszkedés az Isten áldása alatt élő világrendbe.
 
Istennek az emberek iránti jóakarata a békéből következik. Az Ő akarata mindig a szolgáló szeretet és béke. Fogadjuk el ezt az akaratát.
 
Jó lenne, ha az angyalokkal együtt tudnánk énekelni és megélni az éneket. Nem csak a mennyben, hanem már itt a földön is adjunk dicsőséget Istennek. Ne magunkat dicsőítsük. Isten legyen a mi életünk középpontja. A békességet itt a földön szerezzük meg. Ha Isten megbékélt velünk, mi is bocsássunk meg egymásnak és béküljünk meg egymással. Ha ő jóakarattal volt irántunk, mi nem közeledhetünk gonosz indulattal egymáshoz. Szeretetre vágyunk. Békét óhajtunk. Szeretnénk már félelem nélkül élni. Mindez lehetséges. De meg kell hallani és tanulni az angyalok énekét: dicsőség a mennyben Istennek. A földön való békesség és jóakarat természetes következménye ennek. 
 
Ma a karácsonyt ünneplő embernek ez a feladata: Isten angyalaként tovább hirdetni ezt az örömet. Elmondani, kik vagyunk, mik voltunk, mivé lettünk a Szentlélek ereje által. Ha megelégedsz azzal, hogy a te szívedben ott ez az öröm, de nem adod ezt másoknak, akkor a te örömed is hamis volt. Hamar elmúlik. Szeretetünk nem rekedhet meg a mi legszűkebb családunkon belül. Tovább kell annak áradnia az egész világba.
 
Hogyan található meg Jézus Krisztus? A prédikációban, az úrvacsorában, a benne hívő emberek társaságában. Azokban az emberekben ma is meg lehet találni Krisztust, kik az angyalokkal együtt el tudják énekelni: dicsőség Istennek. Azokban találhatjuk meg Krisztust, akik nem a maguk dicsőségét keresik. A békességet munkálkodók, a jóakaratú emberek közösségében. Vannak ilyenek. Krisztus élete bontakozik ki mindenütt, ahol ilyen emberek vannak és ezt megtapasztalva lesz nekünk is örömteli, félelem nélküli ünnepünk.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony evangélikus 2010december gyermek születik mengyán szofia

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr42676701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása