Címkék

2009december (17) 2009husvét (8) 2009szentistván (9) 2010december (14) 2010húsvét (16) agyament (2) ajánló (2) ami kimaradt (6) ami még nem (10) bakácstibor (1) baloganikó (3) balog andrea (1) barát tóth lívia (1) bazilika (1) béke (1) belgrád (1) bencés (2) bibliai (1) budapest (1) cölibátus (1) család (1) dialógus (4) egeresi (1) egyház (2) élet (4) élet halál (4) elmélkedés (2) érsek (1) eu (2) európa (1) európaiság (3) evangélikus (5) fehérmárta (3) fehér márta (1) feltámadás (2) fercsik rita (1) ferences (2) gasztró (2) gazdaságiválság (2) gazdasági válság (2) gondolat olvashow (1) gyermek születik (14) halál (6) halbrohr (1) harrachpéter (1) hicsikdóra (2) hicsik dóra (1) hivatás (2) hocevar stanislav (1) horvát (1) horváthárpád (1) husvet (3) idézet (6) idézőjel (1) impresszum (1) interjú (5) irányítószám (2) irodalom (1) izajás (1) jezsuita (1) jézus (1) jön (1) karácsony (3) katolikus (15) katolikusegyház (3) kereszténység (1) kern ágnes (2) kettősállampolgárság (1) kisebbség (1) könyvespolc (15) korommari (3) korzenszky (1) kosztolányi (1) kovács csaba (1) kovács elvira (1) közélet (1) közép (1) kultúra (2) l@c (1) liturgia (2) lőrinc timea (1) luther (1) magyar (2) magyarság (2) médiatudor (1) mengyánszofia (4) mengyán szofia (1) menóra (1) mentő (1) mnt (1) mórcz árpád (1) multikultúra (1) művészet (1) nacionalizmus (7) nagycsütörtök (1) nagypéntek (1) nagyszombat (1) negyelalászlómárk (12) negyela lászló márk (1) nyelvek (1) oktatás (1) opus dei (1) orbánviktor (1) orbán viktor (1) osb (1) pákozdi istván (1) palatinus istván (1) papágota (4) pápák (1) papnevelde (1) papok és politikusok (6) papp áprád (1) papság (3) paskó csaba (1) pasztoráció (1) pécs (1) pócsik ilona (1) politika (6) politikum (1) pr (1) protestáns (5) pszichológus (4) rabbi (1) református (1) regula (1) reverenda (1) schőner alfréd (1) semjén zsolt (2) surjánlászló (1) szabadka (5) szegénység (12) szent (1) szentbenedek (1) szentferenc (4) szentistván (1) szent háromnap (1) szerdahelyi csongor (1) szerzetesség (4) szobor (1) szociális tanítás (1) szokások (1) szombathely (1) szuletesek (1) teológia (10) tolerancia (7) toleranciatábor (1) tóthtivadar (1) ungvári (1) vajdaság (2) vajdasági (1) vallás (1) vatikán (1) vég (1) vezér (1) vezer (1) x (2) xvi benedek (1) zarándoklat (1) zsidó (5) zsinagóga (1) zsinagóga.com (4) Címkefelhő

„A nehéz helyzet lehetőséget kínál, hogy jobban figyeljünk egymásra”

2009.12.18. 21:38 tuum

 Van kiút a válságból? Hogyan kezeljük a válság okozta problémákat? Mi az egyén 

szerepe és mi az államé? - kérdezte munkatársunk Harrach Pétertõl.
 
Írta: Korom Mari
 
- Már több mint egy éve tart a gazdasági világválság, melynek hatásait mindenki a saját bőrén érzi. Egyre nagyobb a szegénység, határon innen és határon túl. Hogyan lehetne ezt az elsze-gényedést megállítani? Milyen intézkedésekkel segíthetne a kormány?
- Egy társadalmat minősít az, hogyan viszonyul a segítségre szorulókhoz. Ez érvényes egy kormányzatra is. Ugyanis a költségvetésben arra van pénz, amit fontosnak tartunk. Természetesen az is igaz, hogy addig lehet nyújtózkodnunk, amíg a takarónk ér. Ma Magyarországon az a probléma, hogy nem gazdaságélénkítéssel, hanem kizárólag megszorításokkal próbálja a kormány kezelni a válságot. Ezt tetézi, hogy nem a válság okozóit és a gazdagokat, ha-nem azokat terheli, akik már úgy is sokat viselnek. 
Hozzá kell tennünk, hogy az a jó szociálpolitika, amelyik megmozdítja az önerőt is. Legfontosabb teendőnk, és a legeredményesebb eszköze a válság leküzdésének a munkahelyek megőrzése és lehetőség szerint a növelése. A szegénység mértékét a döntéshozók felelőssége és a társadalmi szolidaritás határozza meg.
 
-Van kiút a válságból? Hogyan kezeljük a válság okozta problémákat? Mi az egyén szerepe és mi az államé?
- A nemzetközi válság igazi okai tőlünk függetlenek. Ez akkor is igaz, ha a hazai válságot megelőzte egy gazdasági és morális mélypont. Gyökeresen új szemléletre van szükség.
Ami az egyént illeti, ez az időszak sokaknak a megpróbáltatás ideje. Akinek van lelkiereje és reményét nem a mindenkori helyzetbe veti, annak könnyebb. 
 
-Évszázadok óta az egyház feladatai közé tartozik a szegények, az elesettek védelme, támogatása. A gazdasági válság idején, hogyan tud segíteni nekik az egyház?
 
- A keresztény tanítás lényegéhez tartozik: „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül…”. A története során az egyház  mindig fontosnak tartotta a szegények segítését. Ma ezt három módon teszi. Intézményeiben, Caritas szervezetei által és híveinek magánéletében. Az egyházi szociális tevékenység többlete a motivációból adódó elkötelezettség. Az okosság pedig segít megkülönböztet-ni a valódi segítségre szorulót a munkakerülő szélhámoskodótól.
A válság okozta gondok enyhítésében az egyház a maga eszközeivel vehet részt. Gazdasági növekedést nem tud elérni, de oda tud fordulni a bajba jutott emberhez, belső erőt tud adni neki.
 
-Az egész Kárpát-medencében nagy gondot jelent az elöregedő lakosság, a gyermektelenség. Mondhatjuk, hogy a család intézménye válságban van. Az általános szegénység miatt apadt a gyermekvállalási kedv vagy a nyugati szingli szemléletmód hatására? Mit lehet tenni azért, hogy ismét a többgyermekes családmodell legyen az elterjedt?
- A népességcsökkenés az első számú nemzeti sorskérdés. Az okok elsősorban a szemlélet és életforma változásában keresendők. A következmények súlyosak. A nemzet gyengülése, az önértékelés csökkenése, elöregedő társadalom, munkaerőhiány, a társadalombiztosítás fenntarthatatlansága, bevándorlási kényszer…
Megoldás a neoliberális gondolkodás visszaszorítása és az értékek, normák, közösségek megerősítése. Ide kívánkozik egy parlamenti dialógus felidézése. Egy liberális képviselőnő sajnálatát fejezte ki a száz évvel ezelőtt élt nők iránt, mert ők kénytelenek voltak ugyanabban a házasságban leélni az életüket. Ennél többet nem tudott mondani a házasságról, vagyis csak annyit, hogy jogod van elválni. Kénytelen voltam a válaszomban kifejteni, mit jelent a férfi és a nő egymásra találása, az önátadás és az elfogadás, a véglegesség és a kizárólagosság szándéka, a felelősség egymás és a gyerekek iránt…
Ha nem házasságban és családban gondolkodunk, nincs nemzeti jövőnk.
 
- Mit hoz a 2010-es esztendő az egyénnek? A családnak? A társadalomnak? A kárpát-medencei magyarságnak?
- Magyarországon 2010 a változás éve lesz. A kormányzat felelőssége érvé-nyesülni fog a családok helyzetének és állapotának javítása, az egészséges társadalom építése és a nemzet egésze, így a határon túl élő magyarság iránt.
 
- Az ünnep közeledtével felmerül a kérdés: milyen lesz az idei karácsony? Mi kerül a fa alá?
- Rajtunk áll, hogy milyen lesz a karácsonyunk. Elsősorban nem pénz kérdése. Inkább az egymás iránti figyelmen múlik. Úgy is mondhatnám, egymás karácsonyát tehetjük széppé.
A nehéz helyzet lehetőséget kínál, hogy jobban figyeljünk egymásra.
A lap minden olvasójának áldott karácsonyt, reményteli jövőt kívánok!
 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarság szegénység gazdasági válság korommari 2009december harrachpéter

A bejegyzés trackback címe:

https://nickodemus.blog.hu/api/trackback/id/tr221607845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása